kuchnia włoska Kraków rynek
|Kraków- nie jedynie zabytki, lecz także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych i w najwiÄ™kszym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i piÄ™kne zabytki – to też sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, zwÅ‚aszcza, gdy gra toczy siÄ™ o dania oraz regionalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniaÅ‚ych regionalnych produktów – turyÅ›ci zazwyczaj szukajÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opowiedzÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wÄ™dzony. Fanatycy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy specjaÅ‚. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o zarysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go także charakterystyczne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej wziÄ™tym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po charakterystycznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocÄ… których mogÄ… o dużo prawidÅ‚owiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.