dania wegetariańskie z mozzarella
|Pyszny, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Znany na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a szczegółowo z regionu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… caÅ‚kowicie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciÄ…ga siÄ™, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest nieprzerwanie Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
najlepsza mozzarella  Â
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
SkÄ…d w takim razie wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy standardowego sera mozzarella możemy ogÅ‚osić jedno – w zasadzie warto dopÅ‚acić i upajać siÄ™ pysznym smakiem.