dania wegetariańskie z mozzarella

Pyszny, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Znany na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a szczegółowo z regionu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… caÅ‚kowicie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciÄ…ga siÄ™, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest nieprzerwanie Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

najlepsza mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

SkÄ…d w takim razie wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy standardowego sera mozzarella możemy ogÅ‚osić jedno – w zasadzie warto dopÅ‚acić i upajać siÄ™ pysznym smakiem.