Dania staropolskie bezustannie w modzie
|Każda kuchnia znamionuje siÄ™ osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i Å‚atwa. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas jednoczy siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z pierogami (które sÄ… niesÅ‚ychanie doceniane na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków z PolskÄ…. Można dostać je w wyjÄ…tkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… bezbÅ‚Ä™dnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W koÅ„cu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki różnorodnych daÅ„, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film