Dania staropolskie bezustannie w modzie

Każda kuchnia znamionuje siÄ™ osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i Å‚atwa. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas jednoczy siÄ™ wyłącznie z pierogami (które sÄ… niesÅ‚ychanie doceniane na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków z PolskÄ…. Można dostać je w wyjÄ…tkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W koÅ„cu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki różnorodnych daÅ„, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film