Restaurants near Main Market Square

Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli poprawnie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

   

Jednak najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest wymagane prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ulubione dodatki, choć wolno trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.